Türkiye’nin ilk nükleer santralinde son reaktörün temeli atıldı

Türkiye’nin ilk nükleer santralinde son reaktörün temeli atıldı

Temmuz 30, 2022 Kapalı Yazar: admin

Mersin’in Gülnar ilçesinde üretimi devam eden Türkiye’nin birinci nükleer santrali Akkuyu’da 4’üncü ve son reaktörün temeli merasimle atıldı. Merasime Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanı sıra Rusya Devlet Atom Gücü Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile iki ülkenin üst seviye yöneticileri katıldı.

Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırımı olduğunu kaydetti. Bakan Dönmez, “Tamamlandığında 4 reaktör elektrik talebimizin yaklaşık yüzde 10’unu tek başına karşılayacak.” dedi.

Dönmez’in konuşmasında öne çıkan satırlar şöyle:

Bugün son reaktörün temelini atıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl da yani Cumhuriyetimizin 100. yılında da açılışını birlikte gerçekleştireceğiz.

Akkuyu’nun 60 yıl boyunca işletmede kalacağı düşünüldüğünde, Akkuyu ile tıpkı büyüklükteki bir doğal gaz santrali için toplamda 420 milyar metreküp gazı ithal etmek durumunda kalacaktık. Bu mevcut doğal gaz gereksinimimizin neredeyse 8 katından daha fazla bir sayı demektir.

Akkuyu’da işler planladığımız formda ilerliyor. Sahanın her noktasında çalışmalar eş vakitli sürüyor.

Sahadaki iş sıhhati ve güvenliğiyle ilgili her husus en ince ayrıntısına kadar takip ediliyor. Alanda 300’e yakın iş sıhhati ve güvenliği uzmanı sürecin meselesiz devamı için ağır bir mesai harcıyor. Kontroller yürürlükteki mevzuata uygun bir biçimde daima ve eksiksiz bir biçimde yapılıyor.

Akkuyu bugünkü haliyle dünyanın en büyük şantiyelerinden birisi durumunda, alanında birinci.

Buraya dökülecek beton ölçüsüyle Türkiye’yi doğudan batıya gidip gelebilirsiniz. Burada kullanılacak demirler uç uca eklense dünyanın etrafını tam 19 kere dolaşabilirsiniz. Tekrar burada kullanılan boru kontakları Ankara-İstanbul ortasındaki uzaklığa eşit. Bir öbür örnek daha. Kullanılacak kablo ölçüsü Ankara ile Moskova ortasını iki kere gidip gelecek ölçüde olacak.

Türkiye’nin en büyük yatırımları ortasında bulunan Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat kapasiteli 4 reaktörden oluşacak. Santralin birinci ünitesinin 2023’te tamamlanarak üretime geçmesi planlanırken, başka üniteler birer yıl ortayla devreye girerek 2026 prestijiyle tam kapasite çalışmaya başlayacak. Akkuyu NGS, tam kapasite devreye girdiğinde, yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle Türkiye’nin yıllık elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayabilecek.