
“Türk şirketleri için ABD’de çok fırsat var”
ALİ ÇINAR/CİNER MEDYA KÜMESİ ABD TEMSİLCİSİ
ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’da uzun mühlet üst seviyede misyon yapmış Emekli Amerikalı Diplomat Ramin Asgard, ABD’nin Türk şirketler için bir fırsatlar ülkesi olduğunu belirterek, Türk-ABD ticaret hacminde geçen sene rekor kırıldığını ve ikili ticari alakaların daha da yeterli olacak üzere göründüğünü belirtti.
Asgard, her iki ülkenin de stratejik bir halde yürütülecek bir ticari ilgi ile çok daha güçlü bir ticari ilgi geliştirilebileceğini ve daima bir genişlemenin temelinin atabileceğini lisana getirdi.
Asgard Hukuk Ofisi kurucusu Avukat Ramin Asgard, Türkiye’nin ABD’ye en önemli ihracatı dokuma ve ayakkabı, makine ve aygıtlar, taş, cam ve metaller ve ulaşım ekipmanları olmaya devam ettiğini lakin ikili ticaret alanına kimi yeni Türk niş eser ve hizmetlerinin yanı sıra teknoloji hizmetleri de eklenebileceğini söyledi.
Ramin Asgard, Türkiye’nin güç kesimindeki gelişmiş pozisyonu, gelecekte ABD’de klâsik ve yenilenebilir güç kesimlerine çok daha yüksek seviyede iştirakinin mümkün olacağını söyledi. Asgard, Türkiye’nin güç sanayisinde değerli bir rol oynaması için kıymetli fırsatlar sunduğunu belirtti. Asgard’ın dikkat çektiği bir öbür alan ise sıhhat ve ilaç sanayisi oldu.
Yatırımcıya süresiz ABD vizesi
Asgard, Türkiye’nin arz kesintilerinin olduğu bu periyotta, bölgesel ve global güç güvenliği açısından değerli bir pozisyona sahip olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin güç alanında ihracatçı bile olabileceğini lisana getirdi. Asgard, Türk yatırımcıların E-2 Mutabakatı Yatırımcı vizesi ile ABD pazarına girmelerine yardımcı oldukları bilgisini vererek, “Yeni yahut mevcut bir işletmeye 100 bin ile 150 bin dolar ortasında bir yatırımla Türk yatırımcıların vizeleri süresiz olarak yenilenebilir. Yatırımcılar, bu cins süresiz olarak yenilenebilir bir ABD vizesi alarak, çok çeşitli kesimlerde ABD işlerine başlayabilirler” sözlerini kullandı.
Ramin Asgard, E-1 Mutabakatlı Tüccar vizesinin, Türkiye’de mal ve hizmet ithalatı ve ihracatı ile uğraşan ve ABD’de ticaret yapmak isteyen şahıslar için de heyecan verici bir seçenek olduğunu belirterek, ABD’de, Türkiye ve öbür pazarlar ortasında ticaret şirketi kurmak isteyen Türklere vize verildiğini hatırlattı. Hem E-2 hem de E-1 vizeleri için, girişimcinin hayaline meselesiz bir geçiş sağlamak için iş seçimi takviyesi, iş planı takviyesi, yatırım takviyesi ve inançlı fon transferi, göçmenlik sürece takviyesi ve vize ahenk kontrolü sunduklarını söyleyen Asgard, 2022 Gallup anketinde, küçük işletmelerin, orduyu bile geride bırakarak ABD’deki en muteber 1 numaralı kurum olarak yer aldığını kelamlarına ekledi.