
Nurol, Gebze-İzmir otoyolu zararının katlanmasını bekliyor
Nurol Holding, bir Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projesi olan Gebze-İzmir otoyolunda işletme ortağı olduğu konsorsiyumun, bu yılki ziyanının geçen yıla nazaran iki kat artmasını bekliyor.
Nurol Holding İdare Heyeti Lider Yardımcısı Oğuz Çarmıklı, Dünya gazetesine verdiği demeçte, 7,2 milyar dolarlık projenin 2019’da açılan 420 kilometrelik otoyolun işletmesinden 2021 yılında 50 milyon dolar ziyan ettiğini, bu yıl zararın 100 milyon doları aşabileceğini açıklamıştı.
Holding’in CFO’su Kerim Kemahlı da Bloomberg’e telefon ile yaptığı açıklamada, Türk lirasındaki paha kaybının hem konsorsiyum hem de devlet için maliyetleri giderek daha fazla artırdığını söyledi.
Ortaklık mutabakatı kapsamında devlet günlük 1,6 milyon dolarlık bir garanti vermiş durumda. Bu yıl günlük ortalama 30 bin aracın 10 dolarlık bir fiyatla otoyolu kullandığı dikkate alındığında Hazine Bakanlığı’na kıymetli bir fatura çıkıyor.
“Nurol için bu yatırımdan çıkmak mantıklı olabilir”
“Devlet ödemeleri, her yılın ocak ve temmuz aylarında sabitlenen dolar döviz kurlarına dayalı oluyor ve 9 aylık bir gecikmeyle ödeniyor” diyen Kemahlı, “Hedge maliyetleri bu halde artmaya devam ederse Nurol’un 400 milyon dolar özkaynak yatırımını karşılayan olursa Nurol için bu yatırımdan çıkmak mantıklı olabilir” dedi.
Kemahlı, konsorsiyumun elindeki varlıkların tamamının yahut bir kısmının satılmasına yönelik daha evvelki bir planın, potansiyel alıcıların kur riskleri nedeniyle geri adım atması sonucu neticelenmediğini belirtti.
Nurol, Makyol İnşaat AŞ. ve Özaltın İnşaat A.Ş. konsorsiyumda yüzde 26’şar paya sahipken, İtalyan Astaldi SpA’nın yüzde 18 ve Gökay İnşaat’ın da yüzde 4 hissesi bulunuyor.
Projenin kredisinin 2015 yılında bir küme mahallî banka ve Deutsche Bank tarafından tekrar finanse edildiğini belirten Kemahlı, ödemelerle kredi borcunun 5 milyar dolardan 3,7 milyar dolara düştüğünü söyledi.