
Çin’in GSYİH büyümesi ikinci çeyrekte beklentileri karşılamadı
Çin, bir yıl öncesine nazaran ikinci çeyrekte yüzde 0,4’lük GSYİH büyümesi sağladı ve Çin iktisadı kovid denetimlerinin tesirinden kurtulmaya çalışırken bu büyüme beklentileri karşılamadı.
Analistler, ikinci çeyrekte yüzde 1’lik bir büyüme kestirim ediyorlardı.
Haziran’daki sanayi üretimi de, bir evvelki yıla nazaran yüzde 4,1 olan varsayıma kıyasla yüzde 3,9 artarak beklentilerin altında kaldı.
Bununla birlikte, Haziran ayında perakende satışlar, evvelki düşüşten kurtularak ve evvelki yıla nazaran büyüme olmayacağı beklentilerini aşarak yüzde 3,1 arttı. Önde gelen e-ticaret firmaları geçen ayın ortasında promosyonlu alışveriş şenliği düzenledi.
Haziran ayında perakende satışlar, araba, kozmetik ve ilaç dahil olmak üzere birçok kategoride yapılan harcamalarla arttı. Fakat yemek, mobilya ve inşaat gereçlerinde düşüş gerçekleşti. Perakende satışlar içinde, fizikî eserlerin çevrimiçi satışları, Haziran ayında bir evvelki yıla nazaran yüzde 8,3 artarken, evvelki ayki yüzde 14’lük büyüme oranının altında kaldı.
Yılın birinci yarısı için sabit varlık yatırımı, iddia edilen yüzde 6’ya kıyasla yüzde 6,1 artışla beklentilerin üzerinde geldi.
Toplam sabit varlık yatırımı aylık bazda yükseldi ve Haziran ayında Mayıs ayına nazaran yüzde 0,95 arttı. Altyapı ve imalat yatırımları, Mayıs-Haziran ayları ortasında misal yahut daha güzel bir büyüme suratı yakalarken, gayrimenkulde büyüme suratı düştü. Yılın birinci yarısında gayrimenkul yatırımı, bir yıl öncesine nazaran yüzde 5,4 düşerek, yılın birinci beş ayındaki yüzde 4’lük düşüşü geçti.
Çin’in en büyük 31 kentindeki işsizlik Haziran ayında salgın öncesi düzeylerden yüzde 5.8’e düştü, lakin 16-24 yaş kategorisi için bu oran yüzde 19.3’e yükseldi.