
Cezayir’den 4 milyar dolarlık petrol anlaşması
Sonatrcah’tan yapılan yazılı açıklamada, Occidental Petroleum, Eni ve Total Energy şirketleriyle, 2019 yılı yeni hidrokarbon maddesine uygun olarak üretim paylaşımı formunda bir muahedenin imzalandığı belirtildi.
Açıklamada, mutabakat kapsamındaki projenin, üç boyutlu sismik çalışmaların yürütülmesini, 100 petrol kuyusunun sondajını ve öteki 46 kuyunun hidrokarbon geri kazanımını düzgünleştirmek için alternatif su ve doğalgaz pompalama teknolojisine dayanacak formda dönüştürülmesini içerdiği belirtildi.
Projenin yatırım maliyetinin 4 milyar dolar olduğu, bununla 1 milyar varil petrol muadilini aşan yakıtların ek geri kazanımının sağlanacağı vurgulanan açıklamada, muahedenin tüm tarafların Cezayir’in güneydoğusundaki Berkin petrol alanıyla ilgili iştiraki güçlendirme ve yeni paydaşlık fırsatları oluşturarak iş birliği alanını geliştirmeye devam etme dileğini yansıttığı kaydedildi.
Sonatrach Şirketi İdare Şurası Lideri Tevfik Hakkar da imza merasimi sonrası yaptığı açıklamada, Cezayir’in İtalya ile yıllık 30 milyar metreküp gaz tedarik etme kontratı olduğuna vurgu yaparak, “İtalya, Cezayir’in Doğu Avrupa pazarlarına açılan bir kapı olma imkanına sahiptir.” dedi.
Hakkar, Sonatrach’ın 2022 yılının sona ermesinden evvel 2 ila 3 başka mutabakat yapabileceği beklentisinde olduğunu kaydetti.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun dün, Sonatrach’ın İtalya’ya doğalgaz tedarik hacmini arttırmak için Amerikan, Fransız ve İtalyan güç şirketleriyle bir muahede imzalayacağını duyurmuştu.
Cezayir, 15 Temmuz Cuma günü “2022 sonuna kadar İtalya’ya 4 milyar metreküplük ilave doğalgaz pompalama kararı aldığını ve gelecek günlerde bunun 6 milyar metreküpe ulaşacağını” duyurmuştu.
İspanya ile Batı Sahra problemi nedeniyle alakaları gergin olan Cezayir, Tunus üzerinden İtalya’nın Sicilya Adası, Fas üzerinden İspanya ve üçüncüsü İspanya’nın güneyindeki Almeria bölgesine uzanan 3 başka doğalgaz boru çizgisiyle Avrupa’ya bağlanıyor.