
BM: Açlıkla mücadele benzeri görülmemiş şekilde tersine döndü
Birleşmiş Milletler, global yoksulluk ve açlıkla uğraştaki ilerlemenin bilakis döndüğü ihtarında bulundu.
BM Ekonomik ve Toplumsal Kurulu (ECOSOC) Lideri Collen Kelapile, 2030 yılına kadar çok yoksulluk ve açlığın sona erdirilmesi de dahil olmak üzere kritik BM kalkınma amaçlarına yönelik finansmanın, Rusya’ya karşı Ukrayna’yı askeri ve finansal olarak destekleyen Batılı donör ülkeler tarafından ihmal edilebileceğine dair tasalarının arttığını söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM), Kovid-19 salgını, iklim değişikliği ve Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle global yoksulluk ve açlıkla gayrette on yıllardır devam eden ilerlemenin “benzeri görülmemiş bir formda bilakis döndüğünü” bildirdi.
Kalkınma, iklim ve çatışma problemlerinin yaşandığı alanların finanse edilmesi gerektiğini belirten Kelapile, bu sıkıntılarla gereğince ilgilenmemenin gelecekte daha yüksek maliyetlere yol açabileceği konusunda uyardı.
İlerleme bilakis döndü
Kelapile, Kovid-19 salgını, iklim değişikliği ve Ukrayna’da devam eden savaş yüzünden global yoksulluk ve açlıkla çabada on yıllardır devam eden ilerlemenin “benzeri görülmemiş bir biçimde aksine döndüğünü” kaydetti.
Kelapile, onlarca yıllık kalkınma sürecinin olumsuz etkilenmesi, iklim değişikliğinin hasara yol açması ve Ukrayna’daki savaşın yaygın besin güvensizliğine ve güç krizine yol açması nedeniyle ECOSOC’un rolünün daha da kıymetli bir hal aldığını belirtti.
Kovid-19 salgını sırasında borçlanması berbatlaşan ülkeler olduğunu hatırlatan Kelapile, dünyada güçlü ülkelerin salgının öteki bir tesiri olan fakir ülkelerin artan borçluluğuna ve bunun nasıl hafifletileceğine odaklanmaları gerektiğini aktardı.
BM’nin altı ana organından biri olan ECOSOC, ekonomik, toplumsal ve çevresel olmak üzere üç alanda kalkınmayı geliştirmeye ve 193 BM üye ülkesinin kabul ettiği 2030 için 17 maksada ulaşma uğraşlarını koordine etmeye odaklanıyor.