BETAM, ikinci çeyrekte yüzde 5,7 büyüme öngördü

BETAM, ikinci çeyrekte yüzde 5,7 büyüme öngördü

Ağustos 3, 2022 Kapalı Yazar: admin

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, (BETAM) Prof. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Vazifelisi Uğurcan Acar tarafından hazırlanan “Yüksek Büyüme Sürüyor” başlıklı büyümr notunu yayımladı.

Raporda, katılaşan Nisan, Mayıs ve kısmen açıklanan Haziran ayı GSYH öncü göstergeleri ile yapılan hesaplamalara nazaran 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir evvelki yılın birebir çeyreğine kıyasla GSYH’nin yüzde 5,7 oranında büyüme öngörüldü. Mevsim ve takvim tesirlerinden arındırılmış datalarla yapılan hesaplamalarla ise 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir evvelki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 1,1 büyüyeceği kestirim edildi.

Raporda, Dünya Bankası ve OECD Türkiye iktisadı için 2022 yılı büyüme varsayımını sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 3,7’ye yükselttiği, IMF’nin de yüzde 2,7 olan iddiasını yüzde 4’e yükselttiği hatırlatıldı.

Tüketici kredilerinde dörtte biri aşan azalma

2022 yılının ikinci çeyreğinde bir evvelki çeyreğe kıyasla ÖTV’de yüzde 15’e varan bir artış, kredilerde ise yüzde 6 civarında bir azalış varsayım edildi. Bir evvelki yılın birebir çeyreğine nazaran bakıldığında konut kredileri, tüketici kredileri ve kredi kartlarında dörtte biri aşan azalmalar hesaplandı.

Kamu harcamaları yüksek arttı

Mevsim ve takvim tesirlerinden arındırılmış dataya nazaran, 2022 yılının ikinci çeyreğinde kamu yatırım harcamalarında yüzde 23 artış öngörüldü.

Yıllık bazda ise kamunun yatırım harcamalarında ise yüzde 7,8’lik bir artış hesaplandı. Perakende kesimindeki stok düzeyi artışa devam ederken, tüketici kredilerinde olduğu üzere ticari kredilerde de dörtte teğe varan azalış iddia edildi.

Dış ticarette görünüm olumlu

2022 yılının ikinci çeyreğinde, mevsim ve takvim tesirlerinden arındırılmış dış ticaret sayılarına bakıldığında ihracatta yüzde 3,5’lik artış, ithalatta ise yüzde 0,6 azalış kestirim edildi. Geçen çeyrek dış ticaret istikrarı aleyhine olan gelişmelerin bu çeyrekte lehte olacağı öngörüldü.

Bir evvelki yılın birebir çeyreğine kıyasla bakıldığında ise ihracatın yüzde 3,4, ithalatın ise 0,1 artması bekleniyor.

GSYH iddiasında kullanılan öteki mevsim ve takvim tesirlerinden arındırılmış değişkenlere bakıldığında hizmet dalına olan talepte yüzde 1, elektrik tüketiminde ise yüzde 4 azalış gözlemlendi. Yatırım beklentilerinin ise müspet olduğu görüldü.

Geçen yılın tıpkı devri ile kıyaslandığında imalat sanayi üretiminde yüzde 8, hizmet bölümü talebinde ise yüzde 12,8 artış olacağı hesaplandı.