Astronotlar uzayda nasıl uyuyor? Ear-EEG isimli aygıt, bunu ölçmek için geliştirildi

Astronotlar uzayda nasıl uyuyor? Ear-EEG isimli aygıt, bunu ölçmek için geliştirildi

Temmuz 10, 2022 Kapalı Yazar: admin

Kendi yatağınızda uyumakta zorluk çektiğinizi düşünüyorsanız, bir de Dünya yörüngesinde saatte 28.000 kilometre süratle dönerken bir uyku tulumuna bağlı olarak mikro yerçekimi ortamında uyumayın tesirlerini düşünün. Astronotlar, yapay bir gece ve gündüz döngüsü altında olağan bir uyku nizamını sürdürmekte zahmet çekiyor ve genellikle makus uyku alışkanlıkları geliştiriyor.

Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi’nden bir küme bilim insanı, astronotların uyku tertibini izlemek için ve uzayda nasıl uyuduklarını ölçmek hedefiyle küçük bir aygıt tasarladı. Aygıt kulak-EEG (ear-ElectroEncephaloGraphy) olarak adlandırılıyor ve kulaklık üzere kulağa takılabiliyor. Kulak-EEG, takılmasından sonra astronotların uyurken beyindeki elektriksel aktivitesini izliyor. Aarhus Üniversitesi’nin açıklamasına nazaran, beynin nöronlarından gelen elektriksel aktivitenin neden olduğu, kulak içindeki cildin yüzeyindeki son derece küçük voltaj değişikliklerini tespit ederek çalışıyor.

Aarhus Üniversitesi Teknik Bilimler Fakültesi dekanı Eskild Holm Nielsen yaptığı açıklamada “Gelecekte, muhtemelen çok daha sık uzayda olacağız ve orada daha uzun mühlet kalmamız gerekecek ve bunun uykumuzu nasıl etkilediğini anlamak değerlidir. Uykunun kesin bir fizyolojik karakterizasyonunu yapabilmek, astronotların uzayda daha düzgün bir gece uykusu çekmelerine nasıl yardımcı olabileceğimizi bulmamıza da yardımcı olacak” diyor.

Astronotlar çoklukla telefon kulübesi boyutunda küçük bölmelerde, duvara bağlı bir uyku tulumunun içinde uyuyorlar. Ayrıyeten, her gün yaklaşık 6-8 saat uyumalarını sağlamak için uzay istasyonundaki ışık ayarlarını aydınlıktan karanlığa değiştirerek uygulanan uydurma bir gündüz ve gece döngüsü altında yaşıyorlar. Fakat bu geçersiz döngü dışında, yerçekimi olmadığı için başlarını yastığa koyup üzerlerini bir battaniye ile örtme hissinden mahrumlar.

Ear-EEG, Dünya ile uzay ortasındaki uyku tertiplerindeki farkı ölçmek için Memleketler arası Uzay İstasyonu’ndaki ve Dünya’daki astronotlar tarafından kullanılacak. Datalar, bilim insanlarının uzayda uyumanın, astronotların karar verme hünerleri, hafıza, muhakeme ve dikkat mühleti üzere bilişsel fonksiyonlarını etkileyebilen fizyolojik seviyede ne kadar etkilediğini gözlemlemelerine yardımcı olacak.